Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Darmspoeling

Wat doet een darmspoeling?

Colonhydrotherapie ontdoet het lichaam van giftige afvalstoffen en de aangekoekte laag uit de darmen. De spoeling zorgt voor het hydrateren van de dikke darm en daarmee hydratatie van het lichaam. De doorbloeding wordt verhoogd waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen beter worden afgevoerd. Door de verhoogde afvoer van afvalstoffen zal de lever meer aangesproken worden om te helpen bij het ontgiften. Zodra het lichaam ontgift is zal ook de lever profiteren van de spoeling. Het water geeft tegendruk aan de darmen waardoor de peristaltische beweging gestimuleerd wordt en de darmwandspier versterkt.  Dit komt de dagelijkse stoelgang ten goede. Daarnaast worden in de darm emoties opgeslagen. Denk aan de vlinders in de buik bij verliefd zijn, de diarree bij examens of verstopping bij te gehaast zijn. Door de darm in optimale conditie te brengen zal een emotionele rust ontstaan. Daarom is deze therapie ook aan te raden bij mensen met een depressie, lusteloosheid, angsten  en emotioneel disbalans. 
Naast het genezende en preventieve element van Colonhydrotherapie ervaren mensen darmspoelingen ook als verlichtend. Er ontstaat over het algemeen een opgelucht en schoon gevoel in de buik en men voelt zich goed en ontspannen.
De behandeling zal niet alleen op de hoofdklacht zijn uitwerking hebben, maar zal tevens leiden tot een algemene verbetering van vitaliteit, veerkracht en doorbloeding van het lichaam. 
Een ander bijkomend positief effect van de darmspoeling is dat tijdens een spoeling een deel van het ingelopen water wordt opgenomen in de bloedbaan. Op de aanwezige 5 liter bloed betekent dit een flinke wassing en reiniging van alle lichaamscellen en organen. Het water wordt binnen 12 uur na de spoeling als urine door de nieren uitgescheiden.

Hoe werkt een darmspoeling?

Een Colonhydrotherapie behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De eerste behandeling volgt na een kort intakegesprek waarin we alles rustig doornemen, van uw vragen tot het inventariseren van uw klachten.  De eerste behandeling duurt - inclusief intakegesprek en nagesprek - anderhalf uur. De hoge darmspoeling is effectief, pijnloos, discreet en ongevaarlijk. Er wordt gebruik gemaakt van materiaal voor eenmalig gebruik. Hygiëne is bij ons regel nummer 1. 
Voor de behandeling gaat de cliënt eerst naar het toilet om de blaas te legen. Daarna neemt de cliënt plaats op de behandeltafel. In zijligging wordt een canule ingebracht door de therapeut of door de cliënt zelf en de aanvoer- en afvoerslang aangesloten. Men ligt tijdens de behandeling, afgedekt met een handdoek en deken, comfortabel op de rug op een behandeltafel.  Van de cliënt wordt alleen gevraagd zich op de gebeurtenissen te concentreren en zich te ontspannen.
In onze praktijk wordt gewerkt met de slow-fill methode. Dat betekent dat bij de behandeling rekening wordt gehouden met het zenuwstelsel. Het water, op lichaamstemperatuur, wordt heel langzaam in de darm gebracht. Hierdoor krijgt het water alle kans om zich goed tussen alle darmplooien te bewegen. Daarnaast zorgt de slow-fill methode ervoor dat veel rust in het lichaam ervaren wordt zowel tijdens als na de behandeling. Bij een bepaalde vullingsdruk wordt de darm rustig geleegd en kan de inhoud losgelaten worden. Via de afvoerslag en het kijkglas verdwijnt de darminhoud in de riolering. Hierdoor kun je zien wat het lichaam verlaat. Dit kan erbazingwekkend veel zijn. Speciale massagetechnieken bevorderen het losmaken van de aangekoekte ontlasting, lucht en slijmresten tussen de plooien. Het ondersteunt uitstromen van de darminhoud. De procedure van inlopen en wegstromen zal een aantal malen worden herhaald. Onaangename reuk of onbedoeld weglopen van de darminhoud is bij dit moderne systeem zo goed als uitgesloten.
Als het spoelen is beëindigd, wordt de canule verwijderd. De cliënt komt rustig overeind en gaat naar het toilet om resterend water en afvalstoffen kwijt te raken.  Hierna kan de cliënt zich opfrissen en aankleden. Er is gelegenheid om nog even rustig te genieten van een kopje thee of bouillon .
Ontlastingsresten hebben zich vaak laag op laag vastgekoekt en laten zich niet in één keer afvoeren. Meestal zijn er meerdere spoelingen nodig . Voor de meeste mensen zijn vier tot zes spoelingen voldoende voor een grondige reiniging.

Ook bestaat in onze praktijk de mogelijkheid om via een laboratorium een uitgebreid ontlastingsonderzoek te laten verrichten.
Hoewel een darmspoeling geheel vrij is van gevaren voor de gezondheid wordt uw medische historie altijd vooraf besproken. Er kunnen gevallen zijn waarbij een darmspoeling wordt ontraden.

Na de behandeling
Door de behandeling worden afvalstoffen afgevoerd die in sommige gevallen tijdelijk kunnen zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn, beslagen tong, transpiratie en prikkelbaarheid. Als de darmen schoner worden zullen deze klachten verdwijnen. Na de behandeling kunt u alles doen wat u gewend bent. Wel is het prettig om te genieten van het opgeruimde gevoel en ontspanning te verkiezen boven een druk programma.

© 2010 created by Studio Vensterbank